Isparta’da Mantar Üretimi Yaygınlaşıyor
ISPARTA’da ‘beyaz altın’ olarak görülen mantarın üretimi yaygınlaşmaya başladı. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, kentte Büyükgökçeli, Sarıidris ve Deregümü bölgelerinde yoğun olarak mantar üretimi yapıldığını söyledi.
Isparta’da son dönemde mantar üretimi artmaya başladı. Kent merkezinin yanı sıra Büyükgökçeli, Sarıidris ve Deregümü bölgelerinde kurulan tesislerde mantar üretimi yaygınlaştı. Bölgede yetiştirilen ve ‘beyaz altın’ olarak nitelendirilen mantarlar yurt içi ve yurt dışı pazarlarında alıcı buluyor. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, kentte Büyükgökçeli, Sarıidris ve Deregümü bölgelerinde yoğun olarak mantar üretimi gerçekleştiğini belirterek, “Burada çalışmak tabii ki zahmetli bir iştir. Önce tesis kuruluyor, hammadde geliyor ve akabinde belli bir kısımlardan geçerek mantar haline geliyor. Tabii ki belli bir mutfağı var, zorluğu var. İlimizde kent merkezi, Büyükgökçeli, Sarıidris, Deregümü bölgelerimizde ve küçük çapta çadır tarzında mantar üreten kardeşlerimiz var. Bizim bu ürettiğimiz ürünler büyük şehirlerimize, yurt dışı pazarlarımıza gidiyor” dedi.
Çünür Mahallesi’ndeki tesiste yıl boyunca mantar üretimi yapan tesis sahibi Muzaffer Pala da mantarın başkenti sayılan Antalya’nın Korkuteli ilçesini yüzde olarak geçtiklerini söyledi. Pala, “Günlük 2 tona yakın mantar üretiyoruz. Geçimimizi bununla sağlıyoruz. Bu üretimle şu anda Isparta’nın yüzde 60- 70 mantar ihtiyacını karşılıyoruz. Mantarın merkezi Korkuteli, şu anda yüzde olarak Korkuteli’ni geçtik. Mantarları verdiğimiz firma, yurt dışına ihraç ediyor. Anlaşmalı bir fabrika var oraya veriyoruz. Kendileri ihraç ediyor” diye konuştu.
EN GÜZEL PROTEİN MANTARDA
Fabrikaya mantarı kilogram fiyatı 50 liradan ihracat ettiklerini söyleyen Pala, 1 kasa mantarın ortalama 9 kilogram geldiğine dikkati çekti. Mantar üretiminin yıl boyunca devam ettiğini kaydeden Pala, şöyle dedi:
“Hammaddemiz geldiği zaman odaya yerleştiriyoruz. Belli bir sıcaklık derecesi var 22 ila 27 derece arası sıcaklıkta 15 gün boyunca muhafaza ediyoruz. Ondan sonra hammaddelerin üzerini açıp, havalandırıp, üzerine örtü toprağı seriyoruz. Tarım Bakanlığı’ndan onaylı 3 ilaç var onları kullanıyoruz. Sonra tırmık aşaması var, tırmıktan sonra suyunu veriyoruz. Mantarımız 40 gün sonra yetişiyor. 40 gün sonra mantarımızı toplamaya geliyoruz. Üretilen mantarlar Avrupa, Asya gibi birçok bölgeye gidiyor. Üretilen mantarların yüzde 60’ı iç pazara, yüzde 40’ı dış pazara gönderiliyor. Üretimini tavsiye ediyorum. Biz mantara ‘beyaz altın’ diyoruz. Geleceği devamlı var çünkü mantardaki protein ette, tavukta, balıkta yok. En güzel protein, en çok protein mantarda var.”
HABER- KAMERA: Ali ÇEVİKBAŞ
GÖRDES ESCORT
GÖRELE ESCORT
GÖYNÜCEK ESCORT
GÖYNÜK ESCORT
GÜCE ESCORT
GÜÇLÜKONAK ESCORT
GÜDÜL ESCORT
GÜLAĞAÇ ESCORT
GÜLNAR ESCORT
GÜLPINAR ESCORT
GÜLŞEHİR ESCORT
GÜLYALI ESCORT
GÜMÜŞDERE ESCORT
GÜMÜŞHACIKÖY ESCORT
GÜMÜŞHANE ESCORT
GÜMÜŞOVA ESCORT
GÜNDOĞMUŞ ESCORT
GÜNEY ESCORT
GÜNEYSINIR ESCORT
GÜNEYSU ESCORT
GÜNGÖREN ESCORT
GÜNYÜZÜ ESCORT
GÜRGENTEPE ESCORT
GÜROYMAK ESCORT
GÜRPINAR ESCORT
GÜRSU ESCORT
GÜRÜN ESCORT
GÜZELBAHÇE ESCORT
GÜZELYURT ESCORT
HACIBEKTAŞ ESCORT
HACILAR ESCORT
HADİM ESCORT
HAFİK ESCORT
HAKKARİ ESCORT
HALFETİ ESCORT
HALKAPINAR ESCORT
HAMAMÖZÜ ESCORT
HAMUR ESCORT
HAN ESCORT
HANAK ESCORT
HANİ ESCORT
HANÖNÜ ESCORT
HARMANCIK ESCORT
HARRAN ESCORT