Ekonomi

Gürcistan mahkemesi seçim kuralları temyizinin hızlandırılmasını reddetti

Gürcistan Yüksek Mahkemesi, Cumhuriyetçilerin desteklediği düşünülen ve eyaletin oy verme prosedürlerinde değişiklik yapan yeni seçim kurallarını engelleyen bir karara ilişkin temyiz başvurusunun hızlandırılmasını reddetmiştir. Bu karar, değişikliklerin 5 Kasım’da gerçekleşecek ABD başkanlık seçimleri için zamanında uygulanamayacağı anlamına gelmektedir.

Mahkeme yargıçları oybirliğiyle, yeni kuralların yürürlüğe girmesini engelleyen alt mahkeme kararının askıya alınmasını reddetmiş ve davanın inceleme sürecini hızlandırmamayı tercih etmiştir. Davaya dahil olan bir hukuk uzmanına göre, bu durum çözümün muhtemelen gelecek yıla kadar ulaşılamayacağını göstermektedir.

Seçim kurulu tarafından 3-2 oyla kabul edilen söz konusu kurallar, ilçe seçim kurulu üyelerine her seçim bölgesindeki seçmen sayıları ve oy pusulalarındaki tutarsızlıkları araştırma yetkisi verecekti. Ayrıca, seçim sonuçlarının onaylanmasından önce çok sayıda seçimle ilgili belgeyi inceleme yetkisine de sahip olacaklardı.

Bu düzenlemeler, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın müttefiki olan üç kurul üyesinin etkisi altında ortaya çıkmıştı. 2020 seçimlerinde Gürcistan’da Demokrat Joe Biden’a yenilen Trump, yaygın oy kullanma sahtekarlığı iddialarında bulunmuştu. Bazı üst düzey Cumhuriyetçiler, Biden’ın meşru seçim zaferini kabul etmekten kaçınmaya devam etmektedir.

Gürcistan, Demokrat Kamala Harris ile Cumhuriyetçi Donald Trump arasındaki başkanlık yarışının sonucunu belirlemede önemli rol oynayacağı tahmin edilen yedi kilit eyaletten biridir. ABD başkanlık seçimlerinin galibi, ulusal çoğunluk oyuna göre değil, eyalet bazında sonuçlara göre belirlenmektedir.

16 Ekim’de Yargıç Thomas Cox, Cumhuriyetçilerin seçim güvenliği için gerekli olduğunu savunduğu, Demokratların ise kilit bir eyalette onay sürecini engellemeye yönelik olduğunu iddia ettiği yeni kuralları geçersiz kılmıştır. Cox’un kararı, kuralların mevcut eyalet yasasıyla çeliştiğini ve kurulun yasal yetkisini aştığını belirtmiştir.

Kuralların kabul edilmesi, siyasi yelpazenin her iki tarafından da eleştiri almıştı. Muhafazakar bir grup olan Eternal Vigilance Action, 11 Eylül’de açtığı davada Gürcistan kurulunun bu değişiklikleri uygulayarak yasal sınırlarını aştığını iddia etmişti.

Gürcistan’ın en üst düzey seçim yetkilisi, Cumhuriyetçi Brad Raffensperger, kurulun son dakika değişikliklerini eleştirerek, bunların seçmen güvenini azaltacağı ve seçim görevlilerine ek yük getireceği konusundaki endişelerini dile getirmişti.

Eyaletlerin, başkanlık seçiminin resmi sonucunu belirlemek için seçim sonuçlarını onaylamaları gerekmektedir. Onay, oyların doğru sayımını teyit eder. Seçim onayı konusundaki tartışma, Ocak 2021’de Trump destekçilerinin Kasım 2020 seçim sonuçlarının Kongre tarafından onaylanmasını engellemek için ABD Kongre binasını basmasından bu yana artmıştır. Demokratlar şimdi Cumhuriyetçileri çeşitli eyaletlerde Trump’ın aleyhine olabilecek oy sonuçlarının onaylanmasını geciktirmeye veya engellemeye çalışmakla suçlamaktadır.

Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

hozatajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu